.... ciąg dalszy...
Duży niedobór magnezu może być powodem wystąpienia miażdżycy, nowotworów, osteoporozy, arytmii czy zakrzepów. Może wpłynąć również na skrócenie czasu ciąży i wywołać samoistne poronienia.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Niektóre produkty spożywczy zawierają duże ilości magnezu, są to np. produkty zbożowe i niektóre warzywa.
Minimum 30-40% dziennego zapotrzebowania na magnez powinna zaspokajać dieta.
Podstawowym źródłem magnezu w diecie są kasze, warzywa strączkowe, orzechy, owoce morza, kakao i czekolada. Nieco mniej tego pierwiastka znajduje się w kaszy jęczmiennej, groszku, szpinaku, rybach i w żółtym serze.
Spożycie jak najwięcej ilości magnezu z pożywienia zaleca się jeść warzywa i owoce na surowo. Obróbka termiczna powoduje utratę 30-75% pierwiastka.
W trakcie posiłków należy unikać picia soków owocowych i alkoholu.
Na rynku jest dostępnych wiele suplementów magnezu. Podczas zakupów trzeba zwrócić uwagę na formę, w jakiej występuje oraz w jakim stopniu jest możliwa jego przyswajalność. Najlepsze suplementy magnezu zawierają:
· cytrynian magnezu,
· taurynian magnezu,
· chelat magnezu,
· jabłczan magnezu,
· węglan magnezu,
· mleczan magnezu,
· chlorek magnezu.
Ważną kwestią jest witamina B6, bo tylko dzięki niej magnez staje się przyswajalny i może być magazynowany w organizmie.
Witaminę B6 możemy suplementować ją oddzielnie. Dobrym połączeniem jest magnez z potasem, ponieważ pierwiastki te pozytywnie działają na serce i układ nerwowy.
Dzięki temu poprawia się koordynacja ruchowa oraz koncentracja. Składniki te mogą również ułatwiać zasypianie, zniwelować zawroty i ból głowy, skurcze mięśni, kołatanie serca oraz przemęczenie.
Magnez znajduje się w wodzie mineralnej. Jego ilość różni się w zależności od firmy.
Najlepiej wybierać wodę z minimum 50 mg/l magnezu.
Najlepiej kupować wody mineralne z jak najlepszym składem i wypijać minimum 1,5 litra dziennie. Zalecane jest wypicie szklanki wody przed posiłkiem. Dzięki temu organizm szybciej poradzi sobie z trawieniem pożywienia. Uczucie pragnienia pojawi się dopiero jak organizm będzie odwodniony w 2%.
Z powodu znaczącego przekroczenia dziennego zapotrzebowania na magnez mogą wystąpić:
· nudności,
· biegunka,
· zawroty głowy.
Nadmiar magnezu występuje bardzo rzadko, ponieważ im więcej spożywamy magnezu - tym jest on gorzej wchłaniany. Zbyt duża ilość jest również wydalana z moczem.
Oliwa magnezowa – prosty i skuteczny sposób na uzupełnienie niedoborów magnezu
Oliwa magnezowa to wodny roztwór soli (chlorku lub siarczanu magnezu). Nie ma to nic wspólnego z tłuszczem (oliwą) a nazwa pochodzi od konsystencji jaką ma taki roztwór – oleisty i śliski w kontakcie ze skórą. Do przygotowania takiej oliwy najczęściej stosuje się chlorek magnezu sześciowodny, ale można także użyć siarczanu magnezu siedmiowodnego. Jeśli jednak masz wybór to polecam wybrać chlorek magnezu, ponieważ magnez z niego jest lepiej wchłaniany przez skórę i jest mniej drażniący i wysuszający dla skóry.
Oliwa magnezowa Przepis:
· 100g chlorku magnezu
· 100g wody destylowanej (demineralizowanej), źródlanej, szungitowej lub z kranu. Najlepiej, żeby woda była czysta i przefiltrowana.
· Składniki wymieszaj dokładnie, aż do rozpuszczenia chlorku magnezu..
Oliwę możesz smarować lub spryskiwać na ciało. Pozostaw na skórze na kilka minut, aby wyschła zanim założysz ubranie. Możesz także stosować ją, jako antyperspirant, (który nie zamyka porów, a także eliminuje nieprzyjemny zapach).
Aby poprawić wchłanianie oliwy magnezowej wcieraj ją delikatnie w skórę aż do uczucia ciepła na skórze.
Materiał częściowo zaczerpnięty z dostępnych źródeł.